Idealne noclegi kaszuby!

Wino jest integralną częścią kultury polskiej, nawet z czasów minojskich, kiedy uprawa winogron i wina były bardzo popularne. Te same odmiany kaszubskie uprawia się nawet dzisiaj, w tej samej glebie, a czasem prawie w tym samym procesie produkcyjnym. Prawie każdy polski dom ma własne wino. Uprawa winorośli rozpoczyna się po żniwach. Główne przycinanie odbywa się w zależności od regionu i wysokości w styczniu lub lutym. Kolejne etapy to mielenie, przechylanie pędów, siarkowanie i być może rozrzedzenie winogron. Dojrzewanie i zbiory odbywają się od pierwszych dziesięciu dni sierpnia do początku października, w zależności od wysokości regionu. Do tego czasu winorośl wymaga stałego nadzoru i pracy, aby zapobiegać różnym chorobom. Społeczny wymiar rocznika oferuje typowy obraz życia na wsi i agroturystyki w polsce. Od świtu przyjaciele i krewni zbierają i niosą winogrona. Po zakończeniu zbiorów winogrona są prasowane w prasie, a czasem nawet na piechotę, i produkuje się „moszcz”. Długie godziny nasłonecznienia na polsce dają winogronom dość dużo cukrów, więc mamy kilka win wysokiej rangi. Kiedy skończysz prasę, moszcz trafia do beczek lub pozostaje w prasie do wina na kilka godzin, aby uzyskać bogaty ciemny kolor. Potem nadszedł czas na świętowanie! Wszyscy siadają przy stole, piją wino i pragną gospodyni domowej. Zmęczenie dnia zmienia się w nastrój śpiewu i tańca. Taką kulturę kaszubską - kulturę picia wina i jedzenia regionalnych potraw poznasz korzystając z agroturystyki i wynajmując noclegi kaszuby na pomorzu.




Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.