Piec koza na drewno?

W porównaniu do otwartych kominków, piece opalane drewnem są niezwykle skuteczne w ogrzewaniu pomieszczenia. Kominki tworzą atmosferę; piece na drewno wytwarzają ciepło i atmosferę. Zwykły kominek domowy przekształca tylko 10 do 20 procent drewna spalonego na ciepło, podczas gdy piec koza opalany drewnem zwykle osiąga wydajność od 50 do 77 procent. Piec koza na drewno może ogrzewać pojedynczy obszar lub cały dom, w zależności od wybranego rozmiaru i miejsca, w którym zostanie umieszczony. Ma również tę dodatkową zaletę, że może ogrzewać dom nawet podczas przerwy w dostawie prądu. Rodzaje pieców opalanych drewnem: Istnieją trzy główne rodzaje pieców opalanych drewnem: piece obiegowe, promienniki ciepła (piece „z brzoskwiniami”) i piece do spalania („typu Franklin”), przy czym piece obiegowe mają zwykle najwyższą wydajność. Obiegowy piec koza opalany drewnem są dwuścienne z wewnętrzną komorą spalania, zwykle wykonaną z żeliwa. Zewnętrzna powłoka z blachy sprzyja przepływowi powietrza nad wewnętrzną powłoką, a pomieszczenie jest ogrzewane przede wszystkim przez to ogrzane powietrze, podczas gdy zewnętrzna powłoka pozostaje stosunkowo chłodna. Przepływ powietrza wokół wewnętrznej komory umożliwia wystarczające odprowadzanie ciepła, aby uzyskać wydajność do 70 do 80 procent. Za pomocą pieca kozy można sterować przeciągiem i mocą cieplną za pomocą przepustnicy, a niektóre jednostki mają wentylator, który zapewnia jeszcze bardziej konwekcyjny przepływ powietrza.




Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.